Esteu aquí

Projecte Frontiers in Retreat (2013/18)

Programa europeu, Frontiers in Retreat "Multidisciplinary Approaches to Ecology in Contemporary Art", (2013-2017)

El projecte Frontiers in Retreat és un projecte on hi participen 8 entitats d'Europa i entre elles el CAN:

Aquest projecte permetrà rebre al CAN durant 4 anys uns 8 artistes que realitzaran 16 mesos de residència per a desenvolupar projectes artístics relacionats amb les problemàtiques ambientals del nostre territori de muntanya.

El mes de gener de 2014 va tenir lloc la trobada d’inici del projecte a Helsinki a on es van presentar els diferents centres organitzadors i els artistes seleccionats per participar en aquest projecte.

Els artistes catalans, Anna Rubio i Quelic Berga, han estat escollits per a participar-hi juntament amb una vintena d’artistes de diversos països.

Cada Centre ha de realitzar una Incubadora de reflexió al voltant de l'Art i de l'Ecologia. A primers d'Octubre de 2014 s'ha celebrat la de Belgrad. Dies més tard, de l'11 al 13, s'ha celebrat la Incubadora de Farrera amb el títol "La crisi ecològica i el llenguatge artístic. Mirada local (des de l'Alt Pirineu català) a un problema global". Iniciant la trobada internacional amb l'Aplec Saó (Arts en la Natura) el matí de l'11, a partir de la tarda els especialistes Raquel Cunill, José Albelda, Josep Maria Mallarach, Oriol Beltran, Teresa M. Sala i Lluís Sabadell, han fet ponències que han servit per a centrar el debat fins diumenge al vespre. Dilluns 13 al matí s'ha fet un taller de co-creació per tal de triar les idees força i les conclusions de la incubadora. Per més informació: http://www.farreracan.cat/sao/incubadora-farrera-crisi-ecologica-i-lleng...

Els artistes participants: Mariona Vilaseca, Arnau Obiols, Iera Delp i Elisenda Fontarnau a través de SAÓ; Tuula Närhinen, Anna Rubio, Quelic Berga i Tracey Warr per Frontiers in Retreat. Centre participants: HIAP de Helsinki (Finlàndia), Cultural Front-Grad de Belgrad (Sèrbia) i Centre d'Art i Natura de Farrera (Catalunya). Públic participant a SAÓ: 70 persones. Públic participant a la Incubadora de Farrera (a banda dels anomenats) 10 persones.

Ara, ja al gener de 2018, hem publicat el llibre sobre la incubadora de Farrera amb el mateix títol "La crisi ecològica i el llenguatge artístic". És una nova publicació de la col·lecció La Llosera, la número 4, de l'apartat Pensament i Creació (PiC). Recull els articles dels ponents de la incubadora i les conclusions visuals del taller de co-creació del darrer dia. Malgrat el format llibre de La Llosera, al seu interior trobareu els 7 "articles/pòster" plegats que podreu re-utilitzar com a cartell de paret.

Però això no és tot, Frontiers in Retreat ha donat molt de sí. Fruit de l'experiència de l'estada dels 8 artistes seleccionats que han fet residència a Farrera, des del CAN, amb l'inestimable suport de Lluís Sabadell i l'ajuda de Marta Prunera, hem produït una exposició on-line en una nova web, art-ecologia.net, que acollirà tots aquells treballs artístics i reflexions que relacionen la creació artística i el conflicte ecològic al món d'avui. "Edge Effects. Moviments naturals a la vora de Farrera" és tal com s'ha batejat el recull de treballs dels finlandesos Tuula Närhinen, Janne Nabb i Maria Teeri, l'anglesa Tracey Warr, el francès Joanès Simon-Perret, l'alemanya Kati Gausmann i els catalans Anna Rubio i Quelic Berga. Els "efectes vora" que multipliquen la biodiversitat en la franja territorial de contacte entre dos ecosistemes, ha estat el nom genèric per a totes les exposicions finals del Programa Europeu. Al CAN l'hem dut al terreny del nostre ecosistema cultural on la creativitat humana desborda en contacte amb la biosfera d'alta muntanya.

Estem segurs que us agradarà!

http://art-ecology.net/moviments-naturals-a-la-vora-de-farrera/#15006327...